Θρόμβωση του αίματος: Αιτίες και συμπτώματα

  • 22 May Off

 

Περισσότεροι από 900.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ αναπτύσσουν θρόμβους στο αίμα τους κάθε χρόνο σύμφωνα με στατιστικές μελέτες και παρά το γεγονός ότι η εν λόγω πάθηση είναι θεραπεύσιμη, ο ένας στους τρεις που θα διαγνωστεί με αυτήν, πιθανότατα να χάσει τη ζωή του εξαιτίας της.
 
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η θρόμβωση του αίματος στις φλέβες ή τις αρτηρίες, είναι στην πραγματικότητα η προσπάθεια του οργανισμού να καλύψει τις ζημιές που έχουν υποστεί τα αιμοφόρα αγγεία.
 
Όμως αν ένας από αυτούς τους θρόμβους, που είναι φτιαγμένοι από αιμοπετάλια και ίνες περάσει σε κάποια αρτηρία, δυστυχώς μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρά θέματα υγείας.
 
Όπου και αν σφηνώσει αυτή η μάζα, μειώνει την ροή του αίματος και αυτό είναι ιδιαίτερα βλαβερό για το σώμα. Συχνά, το πρόβλημα με την συγκεκριμένη ασθένεια είναι ότι ο κόσμος που την έχει δεν αναγνωρίζει εγκαίρως τα συμπτώματα, οπότε και η θεραπεία της αργεί να ξεκινήσει.
 
Η θρόμβωση του αίματος μπορεί να προκληθεί από διάφορα αίτια όπως, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η εγκυμοσύνη ακόμα και έξι εβδομάδες μετά από τη γέννηση του παιδιού, οι μέθοδοι αντισύλληψης στις γυναίκες, όπως το χάπι ή τα επιθέματα, οι ορμονοθεραπείες που περιέχουν οιστρογόνα, η παρατεταμένη ακινητοποίηση π.χ. αν κάθεστε πολλές ώρες σε γραφείο, οι χειρουργικές επεμβάσεις, τα σπασμένα κόκαλα ή οι μυϊκοί τραυματισμοί, ο καρκίνος και η παχυσαρκία.
 
Τα συμπτώματα μπορούν να είναι διαφορετικά, αλλά συνήθως εμφανίζονται στις μεγάλες φλέβες που υπάρχουν στα χέρια και τα πόδια του σώματος με την μορφή κραμπών ή έντονων μυϊκών πόνων που αυξάνονται με τον καιρό. Επιπλέον, η περιοχή που έχει θρόμβους, έχει και διαφορετικό χρώμα δέρματος, πιο κόκκινο ή μελανό και είναι πιο ζεστή αν την αγγίξετε.
 
Σε περίπτωση που παρατηρήσετε κάτι από τα παραπάνω, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον γιατρό σας, καθώς ίσως να χρειάζεστε άμεση θεραπεία.
 
Πρέπει να προλάβετε όσο πιο γρήγορα γίνεται την θρόμβωση γιατί μπορεί να προκαλέσει το σπάσιμο κάποιας φλέβας και να εισχωρήσει στα πνευμόνια, προκαλώντας πνευμονική εμβολή, της οποίας συμπτώματα μπορούν να να είναι οι ταχυκαρδίες, οι έντονοι πόνοι στο στήθος σαν μαχαιριές και ο ανεξήγητος βήχας, κάποιες φορές με λίγο αίμα.
 
Οι συχνότερες μέθοδοι θεραπείες των θρόμβων είναι είτε οι επεμβάσεις για την αφαίρεση τους, είτε κάποια αγωγή με αντιπηκτικά φάρμακα, είτε ο συνδυασμός και των δύο.
 
Ως προς την πρόληψη της, θα πρέπει να ελέγχετε τον οργανισμό σας ώστε να μην έχετε υψηλή πίεση ή χοληστερίνη, πολλά κιλά, διαβήτη, να μην καπνίζετε και σε περίπτωση που έχετε κάποιο ιστορικό αυτής της πάθησης στην οικογένεια να κάνετε συχνά εξετάσεις, ενώ αν η δουλειά σας είναι καθιστική καλό θα είναι να ασκείστε.
 
Aν έχετε ιστορικό, είναι απαράτητο να κάνετε γονιδιακό έλεγχο θρομβοφιλίας για να γνωρίσετε το ρίσκο σας και να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες με τον ιατρό σας. Ρωτήστε μας για τον γονιδιακό έλεγχο Θρομβοφιλίας στο 2314000487
 
 
πηγη:cityportal.gr